torsdag 27 mars 2014

kartlandskap


Vårens arbete i geografi har handlat om lära sig förstå hur en karta är uppbyggd. Få kunskap om kartans olika färger och tecken, samt att veta att det finns olika typer av kartor. Ett moment för att tillämpa kunskapen om kartans tecken och färger har varit att eleverna i grupper om två, tillsammans fått bygga ett kartlandskap i en låda. Material har tagits både hemifrån och ifrån skolan.


När lådan blivit klar har eleverna ritat en karta som skulle motsvara kartlandskapets innehåll. Därefter deltog alla i en kartorientering. Det gällde att matcha rätt kartlandskap (utsatt med bokstav) till rätt kartritning (utsatt med siffra).

Sista momentet var att alla fick se karta och kartlandskap ihop och tillsammans två och två bedöma vilken låda som hade tydligaste tecken och färger och att kartritningen samspelade väl med kartlandskapet. Där fick eleverna träna sig på den analytiska förmågan, dvs. att jämföra saker hur de kan vara lika och olika varandra. De tränade även den kommunikativa förmågan att samtala, resonera och diskutera med varandra om vilken karta och kartlandskap som var tydligast. När vi utvärderat området uppgav många elever att det varit väldigt roligt och lärorikt att bygga kartlandskapet.

1 kommentar:

  1. Vilka fina kartlandskap och kartor ni har gjort och vilken kul uppgift att försöka hitta rätt landskap till rätt karta.

    SvaraRadera

Tack för att du använder ett trevlig språk när du kommenterar!